;

Isnin, Ogos 09, 2010

Ramadhan yang sama, natijah yang berbeza.

Bulan yang ditunggu-tunggu menjelma kembali..Seluruh penduduk bumi dan langit bergembira di atas kehadirannya. Satu bulan yang diangkat oleh Allah S.W.T sebagai bulan keagungan dan kemuliaan..Itulah bulan Ramadhan Al-Mubarak, bulan yang awalnya adalah Rahmat, pertengahannya adalah keampunan dan akhirnya adalah pembebasan daripada Api Neraka.

Sebagai seorang yang menjiwai watak sebagai seorang hamba, seharusnya kita merasa gembira dengan pemberian dan anugerah yang tidak ternilai daripada Allah S.W.T ini. Bulan ini disambut dengan penuh kegembiraan dan meriah oleh setiap makhluk di bumi mahupun di langit. maka, apakah kita yang turut menjadi hamba Allah S.W.T tidak mahu menyambut dan meraikannya dengan meriah?.

Mengapa Ramadhan?

Ramadhan dijadikan sebagai satu bulan yang istimewa kerana di dalamnya penuh dengan keberkahan dan kemuliaan. Setiap pahala digandakan 10 kali ganda. Amalan yang sunat digandakan pahalanya menyerupai amalan wajib. Setiap perbuatan termasuk tidur adalah dikira sebagai ibadah. Begitu juga Syaitan dirantai dan diikat sebagai satu kemerdekaan untuk seluruh umat sepanjang bulan Ramadhan ini serta mereka yang terseksa turut terlepas daripada Azab api neraka sepanjang Ramadhan yang mulia ini.

Anugerah paling berharga adalah malam lailatul Qadar yang melebihi seribu bulan sebagai satu anugerah yang besar buat umat nabi Muhammad S.A.W.

Firman Allah S.W.T di dalam surah al-Qadr ayat 3 yang bermaksud:

"Malam Lailatul-Qadar lebih baik daripada seribu bulan".

Begitu juga nabi S.A.W bersabda mengenai keadaan Amalan orang yang berpuasa :

"Tidur orang yang berpuasa itu ibadah, dan diamnya adalah tasbih, amalannya berlipat kali ganda, doanya mustajab, dan dosanya diampunkan".

Nabi S.A.W turut memberikan motivasi terhadap orang yang menghayati Ramdahan sebagai bulan yang penuh keberkatan ini dengan sabdanya:

"Barangsiapa yang berpuasa satu hari daripada bulan Ramadhan, diampunkan dosanya yang terdaluhu dan terkemudian. maka, apabila sempurna ia berpuasa pada bulan Ramadhan, maka akan diampunkan dosanya pada tahun yang akan datang, dan sesungguhnya apabila ia mati sebelum tiba kepada Ramadhan yang akan datang, maka ia datang pada hari kiamat tanpa sebarang dosa".

Banyak lagi perkara yang kita boleh nyatakan untuk mengungkapkan mengapa Ramadhan, dan teman-teman bolehlah sama-sama berfikir dan meneliti.

Ramadhan : Bulan memimpin diri.

Ramadhan bukan sahaja dijadikan oleh Allah S.W.T dengan pelbagai kelebihan di dalamnya. bahakan, bulan ramadhan itu sangat istimewa sehingga ia dianalogikan oleh Rasulullah S.A.W seperti zakat.

Ini kerana zahir zakat itu akan mengurangkan harta-benda, namun hakikatnya ia akan membersihkan harta kita sendiri.

Begitu juga puasa, zahirnya ia akan melemahkan dan menjadikan tubuh-badan tidak bermaya. namun, hakikatnya Ramadhan itu berfungsi untuk memberi manafaat yang begitu besar kepada manusia daripada segala sudut serta membersihkan jasad mereka dariapda sebarang keburukan.

Sabda Rasulullah S.A.W :

لكل شيئ زكاة , وزكاة الجسد الصوم

"Setiap sesuatu itu mempunyai zakat, dan zakat bagi diri itu adalah puasa"

Sekiranya kita meneliti, ramadhan turut dijadikan oleh Allah S.W.T sebagai bulan untuk kita memimpin diri. Sedar tidak sedar, kita hanya berlawan dan berhadapan dengan nafsu dan bayang-bayang keburukan diri. Syaitan-syaitan sebagai musuh utama kita pula telah dirantai dan dipenjarakan..Maka, bulan ini adalah kesempatan yang terbaik untuk kita memimpin diri dan nafsu kita dengan kewasaran akal dan pimpinan Iman agar kita dapat memperlengkap dan menutup kekurangan di sepanjang 11 bulan yang lalu.

Bahkan, kepimpinan walau siapapun kita adalah satu sunnatullah dan perkara yang sangat di titikberatkan di dalam Agama Islam sendiri.

Imam Ibnu khladun menyatakan di dalam Kitabnya "Muqaddimah Ibnu Khaldun" bahawa konsep dan hakikat di sebalik makna Kepimpinan itu sendiri adalah إجتماع الضروري للبشر iaitu satu perhimpunan yang bersifat Dharuri atau mendesak untuk sekelian manusia.

Ianya bermaksud, kepimpinan itu adalah satu kewjipan yang mesti ada untuk melaksanakan segala amalan Islam dengan teratur dan baik demi untuk kepentingan dan kemaslahatan umat Islam..Hadaf yang utama daripada konsep kepimpinan yang benar itu adalah untuk melaksanakan apa yang dinamakan sebagai السياسة الدينية النافعة iaitu politik Islam yang bermanafaat terhadap kemaslahatan manusia itu sendiri.

Jika diteliti, kepimpinan itu dilihat hanya hadafnya untuk dunia semata-mata kerana kepimpinan itu berlaku di atas muka bumi dan memakmurkan muka bumi ini. Namun, Imam Ibnu Khaldun menyatakan bahawa, hakikat dunia ini, tetap akan musnah dan hancur apabila tiba waktunya..Namun, kesan daripada kepimpinan Islam yang terlaksana itu akan berkekalan sehingga ke hari kebangkitan kerana kesan daripada kepimpinan yang benar adalah manafaat yang sangat besar buat manusia, ganjaran yang sangat besar dan nilaian syurga itu sendiri. Maka, sebab itulah kepimpinan itu dilihat sebagai sesuatu yang sangat mendesak untuk berlaku di dalam kondisi masyarakat yang begitu dahagakan pimpinan dan panduan Islam itu sendiri.

Maka, tidak keterlaluan jika penulis nyatakan, asas kepada Rahmat, Maghfirah (keampunan) dan 'Itqun Min al-Naar (Pembebasan daripada api neraka) yang menjadi method pengamalan di bulan Ramadhan ini adalah salah satu daripada asas-asas untuk melatih kepimpinan agar memahami bagaimana sebuah kepimpinan itu bergerak mengikut asas-asas yang tersusun.

Kesimpulan.

Penulis tidaklah berhasrat untuk memanjangkan lagi sisipan pada kali ini. Apa yang penting, ambillah peluang untuk beribadah sebanyak-banyaknya di dalam bulan yang mulia dan sentiasa berusaha untuk mempersiapkan diri kerana Imam Yusuf al-Qardhawi mengatakan bahawa di antara asas yang perlu difahami di dalam bulan ramadhan ini, adalah kita mempersiapkan diri kita untuk berjihad daripada perlabagai sudut.

Inilah oreintasi yang terbaik yang diserap daripada pengalaman ulama'-ulama' yang terdahulu dan dibuktikan sendiri oleh Rasulullah S.A.W bahawa di anatara Jihad peperangan yang terkerap berlaku, adalah di dalam bulan yang mulia ini, iaitu bulan Ramadhan.

Hayatilah juga segala isi kandungan Al-Quran yang memperlihatkan kepada kita pecahan pengamalan yang cukup baik iaitu:

Aqidah,

Ibadah (Feqah)

Tasauf (Akhlak)

Maka, sekiranya kita mampu menghayati konsep yang tiga ini dengan baik ,maka kita akan digolongkan sebagaimana yang dijanjikan oleh Allah S.W.T di dalam al-Quran.

Firman Allah S.W.T di dalam surah al-Baqarah ayat 185 yang bermaksud:

" (Masa Yang Diwajibkan kamu berpuasa itu ialah) bulan Ramadan Yang padanya diturunkan Al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekalian manusia, dan menjadi keterangan-keterangan Yang menjelaskan petunjuk dan (menjelaskan) perbezaan antara Yang benar Dengan Yang salah..."

Akhirnya, selamat menyambut Nuzul Al-Quran dan selamat menhayati dan mengamalkan isi kandungan Al-Quran. Ramadhan yang sama, Natijah yang berbeza.

Wallahua'lam...Tiada ulasan:

Selamatkan Kutub Sittah

Selamatkan Kutub Sittah

Pimpinan PMRAM

Pimpinan PMRAM

Ayuh Meriahkannya

Ayuh Meriahkannya

Ingin Menjadi Usahawan Berjaya..Klik sini!

Renungan

A song for gaza

Untukmu Palestin!

Pertahankan Hak Kita

Pertahankan Hak Kita

Pertahankan Hak Kita

Pertahankan Hak Kita